140 klimmers vast na aardbeving op Borneo, onder hen één Belg

Op de Kinabalu, de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië op het eiland Borneo, zitten bijna 140 klimmers vast na een aardbeving. Onder hen ook één Belg, maar hij is niet gewond. De beving had een kracht van 6 en zou een vijftiental seconden hebben geduurd.

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS gebeurde de aardbeving rond 7.15 uur lokale tijd op een diepte van 10 kilometer en bevond het epicentrum zich op 54 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische staat Sabah.

De aardbeving was zo krachtig dat een van de twee toppen van de Kinabalu, die de "ezelsoren" worden genoemd, is afgebroken, zo meldt Masidi Manjun, de minister van Toerisme van Sabah.

De overheid heeft de klimmers die vastzitten nu gevraagd om voorlopig te blijven waar ze zijn. Er vallen nog te veel stenen en rotsblokken om een reddingsoperatie op te zetten.