8 van de 10 daders van aanslag op Malala toch nooit veroordeeld

Acht van de tien daders van de aanslag op de Pakistaanse mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai zijn eigenlijk nooit veroordeeld. Ze zijn bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Eerder werd wel gemeld dat de 10 talibanstrijders veroordeeld waren tot 25 jaar cel. Nu blijkt dat er maar twee daders effectief veroordeeld zijn.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het misverstand ontstaan is. Het antiterrorismeproces vond plaats achter gesloten deuren en er hing altijd al een waas van geheimzinnigheid rond.

"Tijdens het proces hebben de 10 personen hun betrokkenheid bij de aanslag toegegeven", zegt aanklager Naaem Khan nu. "Slechts twee van hen, Izhar Khan en Israrulah Khan, zijn veroordeeld. De 8 anderen zijn op 30 april vrijgelaten."

Meteen na het proces zei Sayed Naeem, een andere aanklager aan Associated Press: "Elke beklaagde heeft 25 jaar cel gekregen." Nu ontkent hij dat hij met de AP-medewerker gesproken heeft.

Het ware verhaal is nu pas duidelijk geworden omdat journalisten van de Britse krant Daily Mirror geprobeerd hebben de 10 veroordeelde mannen terug te vinden in gevangenissen in Pakistan. Het is niet duidelijk waar de 8 vrijgelaten mannen zich nu bevinden.

Malala Yousafzai (17) werd door de taliban neergeschoten toen ze met de bus van haar school naar huis terugkeerde. Ze werd voor haar zware verwondingen behandeld in het Verenigd Koninkrijk en woont sindsdien in Birmingham. De taliban hebben gedreigd haar te vermoorden als ze terugkeert naar haar land. Ze blijft strijden voor de rechten van meisjes op onderwijs en heeft intussen de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

Berekend lek of "nagelaten fout recht te zetten"?

De Pakistaanse autoriteiten hebben de uitspraak op geen enkel moment officieel publiek gemaakt, maar ze hebben de berichtgeving van de afgelopen maanden waarin stond dat 10 mannen veroordeeld waren, ook nooit gecorrigeerd.

Ilyas Khan die voor BBC in Islamabad werkt, probeert het verhaal te duiden. "Toen het nieuws bekend raakte, zei een woordvoerder van het leger dat hij een persbericht zou verspreiden, maar later veranderde hij van mening", zegt Khan. "Op dat moment werd er al urenlang op tv gezegd dat de 10 mannen veroordeeld waren."

"Wat vaststaat, is dat Pakistan onder druk stond", zegt Khan. "Malala had de Nobelprijs voor de Vrede gekregen, maar er was nog niemand berecht en Pakistan wilde de getroubleerde relaties met het Verenigd Koninkrijk, de VS en Afghanistan graag verbeteren. Zelfs al hebben ze de verkeerde informatie niet doelbewust verspreid, ze hebben in ieder geval toegelaten dat de verkeerde informatie bleef circuleren."