"Brouwerijen willen bier verkopen, wurgcontracten zullen hen worst wezen"

Horeca Vlaanderen klopt aan bij de Vlaamse en de federale regering met de vraag iets te doen aan de wurgcontracten waarmee sommige brouwerijen café-uitbaters in hun greep houden. "We hebben geen probleem met contracten, maar ze moeten tot de essentie worden herleid", zegt woordvoerder Danny Van Assche in "De ochtend".

Een eigen café uitbaten. Het is de droom van velen. Helaas draait die droom in veel gevallen uit op een nachtmerrie want één op de twee cafés is binnen de vijf jaar failliet. Volgens Horeca Vlaanderen is dit voor een groot deel te wijten aan de zogenoemde wurgcontracten die brouwerijen café-uitbaters aansmeren.

"Naar schatting zestig tot zeventig procent van de caféhouders heeft met een brouwerij een contract afgesloten", zegt Van Assche in Het Nieuwsblad. "Meestal komt dat omdat de brouwerij eigenaar is van het pand waarin het café zich bevindt. Dat die brouwerij in ruil voor de investering en de inrichting eist dat het café bij hen bier afneemt, is perfect te begrijpen. Daarmee hebben wij geen probleem. Helaas gaat het in sommige gevallen veel verder dan dat."

In "De ochtend" op Radio 1 legt hij het verder uit. "Brouwerijen eisen dat caféhouders énkel bij hen bier kopen en bovendien een bepaalde hoeveelheid inslaan. Zo niet dreigen ze met boetes. Het stopt niet bij bier alleen. Brouwerijen eisen dat de caféhouders ook hun frisdranken, wijn, suikerklontjes, speculaas, detergent en zelfs wc-papier afnemen tegen een vaste prijs."

"Dit laat geen enkele ruimte voor onderhandelingen. De caféhouder is niet langer een vrije ondernemer, maar een werknemer of een gerant van de brouwerij. Dit willen we aankaarten. Nogmaals: we hebben geen probleem met contracten, maar ze moeten tot de essentie worden herleid. De overheid moet de vrije markt herstellen."

Een aap met een hoed

"Brouwerijen bieden wurgcontracten vaak aan mensen aan die koste wat het kost een café willen openen", legt Van Assche nog uit. "Het gaat dan vaak om mensen die bij de bank geen lening kunnen krijgen en in de armen van de brouwerijen lopen die hen de hemel op aarde beloven."

"Tegelijk smeren ze hen een wurgcontract aan dat nooit een rendabele zaak kan opleveren. Daardoor gaan zovele cafés binnen de vijf jaar failliet. Brouwerijen willen gewoon bier verkopen. Gaat een café failliet? Dan zoeken ze zo snel mogelijk een andere aap met een hoed op om het café over te nemen en opnieuw enkele jaren hun bier te verkopen. Wurgcontracten zullen hen worst wezen."