"Geen explosieve stijging melkleveringen door afschaffing melkquota"

De afschaffing van de Europese melkquota op 1 april van dit jaar heeft vooralsnog niet geleid tot een explosieve toename van de melkleveringen die een aantal waarnemers voorspeld hadden. De prijsnotering voor zuivelproducten is ondertussen echter bijzonder laag. Zo bereikte de beursbarometer op de zuivelveiling Fonterra deze week het laagste niveau sinds 2009. Dat staat te lezen in het Boerenbondblad Boer en Tuinder.

In de maand april daalden de melkleveringen in Duitsland met 1,3 procent en in Frankrijk met 3 procent. Beide landen zijn goed voor 40 procent van de Europese melkproductie. In ons land werd er in april een beperkte stijging genoteerd van de melkproductie met 0,5 procent in vergelijking met april 2014. De eerste drie maanden van 2015 daalde de Europese melkproductie reeds met 1,3 procent.

De internationale zuivelmarkt blijft geconfronteerd met veel onzekerheid en speculatie. Ondanks het wegvallen van een aantal afzetmarkten, is de export van de Europese zuivelproductie door de gunstige euro-dollarverhouding in het eerste kwartaal van 2015 lichtjes toegenomen. De Ruslandboycot en het wegvallen hierdoor van een belangrijke kaasmarkt blijft echter zwaar wegen op de handel. Bovendien is de afgelopen maanden ook de Chinese zuivelimport drastisch teruggelopen.