"Nieuw geneesmiddel doet levensverwachting sarcoompatiënten toenemen"

Een onderzoeksteam van het UZ Leuven onder leiding van Patrick Schöffski heeft aangetoond dat toediening van het geneesmiddel eribulin de levensverwachting van patiënten met een kwaadaardige tumor in spier- of vetcellen significant doet toenemen. Dit is volgens de onderzoekers een grote stap voorwaarts in de behandeling van deze sarcoompatiënten. De afgelopen decennia werden in dit domein nauwelijks doorbraken genoteerd.

Patiënten met dergelijke kwaadaardige tumoren hebben maar een beperkte levensverwachting, vaak zelfs minder dan een jaar. Uit de studie, waarbij 452 patiënten ouder dan 18 jaar betrokken waren, bleek dat zij die eribulin toegediend kregen 2 maanden langer in leven bleven dan wie behandeld werd met een oud product (decarbazine). Het ging telkens om patiënten met een gevorderd of uitgezaaid sarcoom die na eerdere chemotherapie hervallen waren.

Eribulin is de synthetische variant van een natuurlijk element dat ook wordt aangetroffen in de zeespons Halicondia okadai. Het wordt nu al gebruikt bij uitgezaaide borstkankers als andere vormen van chemotherapie geen resultaten hebben. Schöffski en zijn onderzoeksteam werken nu aan de identificatie van de biomarkers die kunnen voorspellen of iemand positief reageert op een behandeling met eribulin.