"Te weinig onderzoek naar teken en de ziektes die ze verspreiden"

Er moet in ons land veel meer onderzoek gedaan worden naar teken en de ziektes die ze verspreiden. Dat zeggen onderzoekers van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde. Er komen nu wellicht 2 tot 3 keer zoveel teken voor dan 10 jaar geleden, en teken kunnen onder meer ernstige ziektes zoals lyme veroorzaken. Toch gebeurt er in ons land maar heel weinig onderzoek naar teken en lyme.
© SWNS Group

Wie bij het warme weer vandaag verkoeling gaat zoeken in een park of een bos, kijkt maar beter uit voor teken. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te controleren op een tekenbeet. Een teek moet binnen de 24 uur verwijderd worden, anders kan ze de ziekte van Lyme overdragen.

Aangezien er nu wellicht 2 tot 3 keer meer teken in ons land zijn dan 10 jaar geleden, is de kans op een besmetting ook groter. Maar hoeveel Belgen elk jaar de ziekte van Lyme krijgen, dat weet niemand, zegt professor Maxime Madder van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Daarom zou het goed zijn om artsen te verplichten gevallen van lyme te melden.

"Het zou heel nuttig zijn mochten we bijvoorbeeld om de 3 jaar of om de 5 jaar een update kunnen geven: waar zitten de teken, waar komen ze heel veel voor, wat zijn de risicogebieden, tot hoeverre zijn ze geïnfecteerd met de bacterie?", zegt professor Madder. "We spreken hier natuurlijk over de ziekte van Lyme, maar er zijn natuurlijk ook een aantal andere bacteriën of virussen die mogelijk ook gevaarlijk zijn voor de mens in België."

Meest gelezen