Aantal dodehoekongevallen neemt minder sterk af

In 2013 zijn 39 fietsers, bromfietsers of motorrijders betrokken geraakt bij een dodehoekongeval. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Net vandaag opent de eerste spiegelafstelplaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de deuren.

39 mensen zijn in 2013 gewond geraakt of zelfs overleden bij een dodehoekongeval, waarbij een vrachtwagen naar rechts afdraait en de andere weggebruiker niet heeft gezien. Dat is één verkeersslachtoffer om de negen dagen.

Tussen 2005 en 2010 daalde dit cijfer van 58 naar 28, maar sindsdien maakt het elk jaar bokkensprongen zonder verder (structureel) te dalen. In 2011 steeg het aantal slachtoffers tot 41 om in 2012 opnieuw te dalen tot 27. In 2013 ging het weer de hoogte in met 39 slachtoffers.

In een poging het aantal dodehoekongevallen toch verder terug te dringen, heeft het BIVV in Vlaanderen en Wallonië al heel wat spiegelafstelplaatsen ingericht. "Dat zijn plekken waar elke vrachtwagenchauffeur kan langsrijden om aan de hand van gekleurde vakken op de grond, pictogrammen en tips in alle landstalen haar of zijn spiegels perfect af te stellen om de dode hoek te vermijden", zegt Koen Peeters van het BIVV. "Dit duurt hoop en al tien minuten, maar het is wel cruciaal dat de spiegels goed staan afgesteld."

Aandacht voor dode hoek in rijopleiding

"Ook de aandacht van de vrachtwagenbestuurder voor de andere weggebruikers en vice versa is van groot belang. Daarom bekijken we samen met de professionele opleidingen voor vrachtwagenchauffeurs hoe we het gegeven van de dode hoek in de rijopleiding kunnen integreren."

Net vandaag opent het BIVV de eerste spiegelafstelplaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in aanwezigheid van de Brusselse staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). "Op termijn willen we er ook hier verschillende inrichten", zegt Peeters. "Op die manier wordt de drempel voor vrachtwagenchauffeurs om hun spiegels correct in te stellen steeds kleiner."

Meest gelezen