Aantal onderzoeken naar terrorisme laatste jaren sterk toegenomen

Het aantal onderzoeken naar terrorisme is op zes jaar tijd bijna verviervoudigd. Waar er in 2008 nog sprake was van 53 dossiers, was dat aantal vorig jaar opgelopen tot 195. Dit jaar worden het er wellicht nog meer, zo zegt federaal procureur Frederic Van Leeuw in een gesprek met VRT Nieuws.

Tot 2012 bleef het aantal terrorismedossiers in ons land elk jaar ver onder de honderd. Met het fenomeen van de Syriëstrijders, dat rond 2012 opkwam, is ook het aantal geopende dossiers sterk toegenomen. In 2013 ging het zo al om 150 dossiers, in 2014 om 195.

De waakzaamheid is verhoogd en de aanpak van de Syriëstrijders is sinds kort ook veranderd. Nu vraagt het federaal parket automatisch een internationaal aanhoudingsbevel voor elke persoon die in Syrië zit, wat het aantal onderzoeken doet stijgen.

"Op die manier proberen we controle te hebben over die mensen", zegt hij. "We willen zoveel mogelijk personen opvolgen die aangetrokken worden door terroristische groeperingen."

De verwachting is dan ook dat het aantal geopende dossiers dit jaar nog hoger zal liggen dan de afgelopen jaren. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er namelijk al 154 dossiers geopend.

Verviers

De federaal procureur vindt daarnaast dat de informatiedoorstroming tussen de verschillende diensten heel goed loopt. Hij verwijst daarbij naar de actie in Verviers, waar begin dit jaar -kort na de aanslag bij Charlie Hebdo- een terroristische cel is opgerold.

Over de dreiging is Van Leeuw ook duidelijk: we zullen moeten leren leven met een veiligheidsrisico. En toch moet er ruimte zijn voor nuance, vindt hij. "In de week van de actie in Verviers werden 2.000 mensen gedood door Boko Haram in Nigeria. Wij doen ons best om het risico zoveel mogelijk te beperken."

De federaal procureur hoopt binnenkort extra magistraten in dienst te kunnen nemen.