Aantal slagers in 5 jaar met 10 procent gedaald

Het aantal slagers is met 10 procent gedaald van 4.096 in 2009 tot 3.694 in 2014. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De evolutie is toe te schrijven aan de de toenemende concurrentie van supermarkten, maar vooral aan het tekort aan jongeren die slager willen worden, zegt de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België.
archieffoto

Ondanks het dalend aantal slagers, blijft de verkoop constant, zegt Jean-Luc Pottier, voorzitter van de Landsbond. Slagers zijn nog steeds goed voor 30 procent van de verkoop van vlees in België. De slagers die nog overblijven, verkopen dus meer.

Toch waarschuwt Pottier dat slagers meer het verschil moeten maken tegenover supermarkten, om hun positie te versterken. "Ze moeten verscheidene producten aanbieden en de klanten advies geven, anders kunnen ze hun concurrentiekracht verliezen", zegt hij. Slagers zouden volgens hem bijvoorbeeld meer moeten inzetten op kant-en-klare maaltijden.