Beschuldigde in pedofiliezaak-Outreau opnieuw vrijgesproken

De jury van het assisenhof van Rennes heeft Daniel Legrand vrijgesproken in het derde proces rond de geruchtmakende pedofiliezaak-Outreau. De 33-jarige Legrand stond terecht voor verkrachting en seksueel misbruik van kinderen.

Legrand zou de feiten gepleegd hebben in de jaren 90 in groepsverband. Hij was toen nog minderjarig. Hij is een van de beschuldigden in de zaak-Outreau, die veel opschudding veroorzaakte in Frankrijk, en die draait rond een vermeend netwerk van pedofielen.

Tien jaar geleden werd Legrand vrijgesproken in dezelfde affaire, maar dan voor daden die hij volgens de aanklacht als meerderjarige had gepleegd. Nu ging het om aanklachten die met zijn toenmalige minderjarigheid verband houden. Hij riskeerde twintig jaar cel.

Na drie weken van debatten verkreeg de beschuldigde opnieuw de vrijspraak in de pedofiliezaak die in 2001 in het Noord-Franse stadje uitbrak. Het Openbaar Ministerie had zelf gezegd dat Legrand onschuldig is.

In 2004 en 2005 eindigden processen in het dossier-Outreau op de vrijspraak van dertien van de zeventien beschuldigden. Sommigen van hen zaten al tot drie jaar in voorhechtenis. De Franse justitie is met de vinger gewezen voor herhaalde vergissingen in het onderzoek.