De Croo: "Duidelijk signaal nodig van NMBS-top"

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wil dat de top van de NMBS duidelijke maatregelen neemt nu blijkt dat er sprake was van ernstige misbruiken bij de dochterbedrijven. "Een duidelijk signaal van de top is wel belangrijk", zegt hij. "De feiten die nu naar boven komen zijn ernstig."

Eind vorige maand zijn verschillende topmensen bij Eurostation - het vastgoedfiliaal van de NMBS - ontslagen. Ze moesten vertrekken na een bijzonder kritische audit. Zo liepen de drank- en restaurantkosten op tot honderdduizenden euro's. Het kernkabinet heeft het NMBS-dossier vanmorgen besproken. Vicepremier De Croo vraagt een duidelijk signaal van de top van het vervoersbedrijf. "De feiten die nu naar boven zijn gekomen zijn echt wel ernstig", zegt De Croo aan de VRT.

Volgens hem duidt dit erop dat er te weinig interne controle is. Hij stelt zich ook ernstige vragen bij de heersende bedrijfscultuur bij de NMBS en haar dochterondernemingen. "We gaan dit rapport bekijken en bekijken op welke manier we op korte termijn actie kunnen ondernemen." De Croo benadrukt wel dat die actie doordacht moet zijn en verwacht tegelijkertijd een "duidelijk signaal van de NMBS-top".