Derde poging om nieuw bestuur aan te stellen in Putte

De gemeente Putte, bij Mechelen, is voor de derde keer onbestuurbaar verklaard. Ook in juli vorig jaar en in januari van dit jaar gebeurde dat al eens. Oud-burgemeester Peter Gysbrechts (Open VLD) hoopt dat er deze keer wel een nieuw bestuur kan aangesteld worden. De vorige keren werd dat tegengehouden door de Raad van State.

De politieke impasse in Putte duurt nu al meer dan een jaar. In februari stelde de gemeenteraad een derde keer de onbestuurbaarheid vast. Vervolgens werd een bemiddelingspoging ondernemen door gouverneur Cathy Berx, maar die is op niets uitgedraaid. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft daarom opnieuw de onbestuurbaarheid officieel vastgesteld.

De brief daarover van minister Homans heeft intussen de gemeenteraad bereikt. Open VLD en N-VA, die samen een nieuw gemeentebestuur willen vormen, hebben daarop een nieuwe procedure opgestart om het nieuwe college aan te stellen. Dat zou gebeuren op vrijdag 12 juni.

Gysbrechts: "Sterk dossier"

Maar de Raad van State kan daar opnieuw een stokje voor steken, want burgemeester Chris De Veuster (CD&V) heeft al laten weten dat ze ook deze keer naar de raad trekt om de aanstelling tegen te houden. "Ik zal mijn rechten verdedigen. Niemand kan ons dat verwijten", zegt ze. De vorige twee keren kreeg ze gelijk van de Raad van State.

Volgens De Veuster is de huidige wetgeving, waarop N-VA en Open VLD zich baseren, gewoonweg niet bedoeld om een coalitiewissel door te drukken. Ze heeft het daarnaast over een kwestie van waarden en deontologie. Over de kansen op een nieuwe schorsing door de Raad van State wil de burgemeester zich niet uitspreken.

Peter Gysbrechts (foto), die opnieuw burgemeester wil worden, zegt aan onze redactie dat hij de zaken "realistisch" bekijkt. "Het is koffiedik kijken. We kunnen alleen maar afwachten wat de Raad van State oordeelt, maar we hebben nog nooit zo'n sterk dossier gehad als nu."

De Open VLD'er verwijt De Veuster dat ze haar eigen gemeente in de tang houdt. "Het is in het belang van iedereen in Putte dat er een einde komt aan deze situatie. Dit moet zo snel mogelijk eindigen. Wij willen met het nieuwe bestuur aan het werk gaan."

Meest gelezen