Ethias schrapt 120 banen, vakbonden aanvaarden geen naakte ontslagen

Verzekeraar Ethias gaat 120 jobs schrappen tegen eind 2017. De maatregel, waarbij het aantal naakte ontslagen beperkt zou blijven, maakt deel uit van een omvangrijker ondernemingsplan om het economisch kapitaal van de verzekeraar te versterken. De verzekeraar vraagt zijn personeel ook in te leveren.
BELGA/VAN ACCOM

Ethias stelt momenteel 1.724 voltijdse equivalenten tewerk. De bedoeling is dat aantal tegen eind 2017 te verminderen tot 1.600, zo deelt de verzekeraar mee. Het banenverlies zou vooral opgevangen worden door vertrekkers niet te vervangen, tijdelijke contracten niet te verlengen, slechts beperkt aan te werven en door vervroegd pensioen aan te bieden op vrijwillige basis. Het aantal naakte ontslagen zou beperkt blijven.

"Hoeveel naakte ontslagen er zullen vallen, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt af van het succes van de andere maatregelen", zegt Ethias-woordvoerster Lieve Ketelslegers. Het is ook nog niet duidelijk waar de banen zullen verdwijnen (Hasselt, Luik en/of Brussel). "Daarover zal de komende weken meer duidelijkheid komen." In Luik gaat Ethias twee gebouwen overhouden, in plaats van de huidige drie.

Moet personeel ook inleveren?

Daarnaast zal Ethias met de vakbonden onderhandelen over andere maatregelen om te besparen op de personeelskosten. Daarbij zal het ook over de verloning gaan, zo staat in een persbericht van de verzekeraar.

In het kader van het ondernemingsplan plant Ethias ook de uitgifte van een achtergestelde obligatielening op tien jaar, waarmee het 150 miljoen euro hoopt op te halen. Het economisch kapitaal werd ook al versterkt door het wegwerken van de helft van de First-rekeningen eerder dit jaar.

Het ondernemingsplan was nodig om te kunnen beantwoorden aan de toekomstige regels voor verzekeraars (Solvency II). Het werd ook overgemaakt aan de Nationale Bank, die het plan moet goedkeuren. "We hopen op een snelle reactie van de Nationale Bank", aldus Ketelslegers, die eraan toevoegt dat er de voorbije weken al meermaals onderling contact was.

"Geen naakte ontslagen"

De vakbonden benadrukken nu al dat ze geen naakte ontslagen zullen aanvaarden. "Wij hebben het plan gehoord en willen zeker het sociaal overleg opstarten", zegt Pia Desmet van de socialistische bediendenvakbond BBTK aan VRT Nieuws.

"Wij zeggen nu al duidelijk dat we geen naakte ontslagen zullen aanvaarden. Als die er toch vallen, dan gaan we zeker over tot actie."