Iraakse ex-minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz overleden

De vroegere Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz is overleden in het ziekenhuis. Hij is in 2010 ter dood veroordeeld en zat in de gevangenis in afwachting van zijn executie. Aziz was de rechterhand van de Iraakse leider Saddam Hoessein. Hij werd 79.

Tariq Aziz wordt geboren in 1936 in Mosul, dat nu in handen is van terreurgroep IS. Hij groeit op in een christelijk gezin. In 1957 sluit hij zich aan bij de socialistische Baath-partij waar hij ook Saddam Hoessein leert kennen. Datzelfde jaar wijzigt hij zijn naam, Michael Yuhanna, in het meer Arabisch klinkende Tariq Aziz.

Groucho Marx

Van 1983 tot 1991 is Tariq Aziz minister van Buitenlandse Zaken van Irak. Gedurende de volledige regeerperiode van Saddam Hoessein, van 1979 tot 2003, is hij ook vicepremier. Na de val van het Hoessein, in 2003, geeft hij zich over aan de Amerikanen.

Tariq Aziz is een voortreffelijke mediafiguur. Hij zit strak in het pak en met zijn uit de kluiten gewassen bril en typische snor noemen sommigen hem zelfs de Groucho Marx van het Midden-Oosten. De politicus praat ook vloeiend Engels. Maar achter het charmante gezicht zit een genadeloos man.

Verschillende rechtszaken

Er lopen verschillende rechtszaken tegen Tariq Aziz. Hij wordt verdacht van de executie van tientallen kooplui in Bagdad in 1992. Ze zouden met voedselprijzen hebben gespeculeerd ten tijde van de sancties tegen Irak. In 2009 wordt de politicus vrijgesproken van moord. Er loopt tegen hem wel nog een zaak voor de vervolging van Koerden in de jaren tachtig.

Eind 2010 krijgt Tariq Aziz de doodstraf voor zijn aandeel in de onderdrukking van de sjiitische oppositiepartijen Al Daawa en SCIRI in de jaren 80 en 90. Aziz zelf houdt vol dat het ging om een reactie op een mislukte aanslag door een sjiitische terrorist tegen hem in 1980.

Zwakke gezondheid

Tariq Aziz zat al jaren in de gevangenis, in afwachting van zijn executie. Het is niet duidelijk waaraan hij overleden is. Wellicht is hij een natuurlijke dood gestoren. Aziz overleefde twee hartaanvallen en leed aan een te hoge bloeddruk en diabetes. Hij overleed in het ziekenhuis. Aziz werd 79.