Minder inschrijvingen voor oriënteringstest wiskundige opleidingen

Minder leerlingen hebben zich ingeschreven voor de niet-bindende ijkingstoetsen voor universitaire opleidingen met veel wiskunde. Hoewel de test is uitgebreid naar 16 opleidingen, is het aantal inschrijven gedaald. "We hadden toch verwacht dat we een hoger aantal zouden hebben."

Nadat eerder vandaag is bekendgemaakt dat er minder leerlingen deelnemen aan de bindende toelatingsexamens voor geneeskunde, blijkt dat ook het aantal leerlingen dat deelneemt aan de niet-bindende ijkingstoets voor opleidingen met veel wiskunde, gedaald is. Opmerkelijk, want het aantal opleidingen dat er aan deelneemt is uitgebreid naar 16.

Volgens Tinne De Laet van de KU Leuven zijn er nu 1.152 studenten ingeschreven voor de ijkingstoets. Vorig jaar klokte de test af op 1.576. "Dat is toch een stuk minder", klinkt het. "We hadden toch verwacht dat we een hoger aantal zouden hebben." De universiteiten hebben beslist om de inschrijvingsperiode van de oriënteringstest te verlengen tot 15 juni (red. inschrijven kan op ijkingstoets.be).

De niet-bindende oriënteringsproeven voor wiskundige opleidingen, zoals bijvoorbeeld ingenieursopleidingen of handelswetenschappen, worden dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De test is gratis en niet-bindend, maar heeft wel degelijk waarde. Wie slaagt in de ijkingstoets doet het vaak veel beter in zijn of haar eerste jaar.