Onweer veroorzaakt vooral in West-Vlaanderen overlast

Het zware onweer dat over Vlaanderen is getrokken, heeft relatief weinig schade aangericht. In West-Vlaanderen sneuvelde hier en daar een boom, die soms ook op de elektriciteitsdraden viel. Op sommige plaatsen liepen straten onder water. Maar de schade valt mee. Vanuit Frankrijk kan er wel nog neerslag komen voor het centrum en het oosten van het land. Na middernacht is het onweer in Vlaanderen volledig voorbij.
Wateroverlast in Tielt

Het stormweer van vanavond heeft vooral in het zuidoosten van de West-Vlaanderen tot overlast geleid. Het ging hoofdzakelijk om afgewaaide takken, bomen en wateroverlast. Bij de hulpdiensten kwamen ook een aantal meldingen binnen van brandgeur en valse brandalarmen. In Ledegem en Kortijk waren er blikseminslagen. Maar de schade bleef beperkt.

Ook in Roeselare was er een blikseminslag. Voorts werden vooral de regio's Tielt, Oostrozebeke, Meulebeke en Ingelmunster getroffen. Vooral in Tielt was er wateroverlast. In Oostrozebeke en Ingelmunster sloeg de hagel gaten in meerdere daken. Langs de Rijksweg in Izegem belandde een lege oplegger in de gracht. Een grote boom die losgerukt werd, beschadigde daar ook een elektriciteitskabel. Distributienetbeheerder Infrax kwam ter plaatse.

Problemen op de luchthaven

In Stabroek, aan het Picoloplein, is een schuur volledig uitgebrand na een blikseminslag. In de schuur stonden gasflessen en enkele lichte vrachtwagens, waardoor er enkele ontploffingen waren. De brandweer zal nog enkele uren bezig zijn met nablussen. Ze kwamen met verschillende wagens ter plaatse uit schrik dat de brand zou overslaan naar de nabijgelegen bedrijven.

Op de nationale luchthaven in Zaventem hebben de vluchtoperaties door de bliksem meer dan een uur stilgelegen, uit veiligheidsoverwegingen voor het personeel op het tarmac. "Wanneer het bliksemt moeten alle operaties worden stopgezet uit veiligheidsoverwegingen voor ons personeel op het tarmac. Bijna alle vluchten die moesten landen of opstijgen sinds 19.30 uur hebben vertraging opgelopen. Omstreeks 21 uur zijn de operaties op de luchthaven heropgestart.

In Weelde, in de Kempen is door een windstoot een podiumwagen omvergeblazen. De wagen stond klaar voor de opendeurdag die er nu zondag plaatsvindt. Gemeentearbeiders zullen nagaan of het podium nog bruikbaar is. Even verderop is door een blikseminslag brand uitgebroken in een huis. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. Er vielen geen gewonden.

Typische zomeronweer

De eerste onweersbuien doken rond 16 uur op in West-Vlaanderen. In Wervik kon een automobilist niet tijdig remmen tijdens een hagelbui. Een man en een kind zijn naar het ziekenhuis gebracht, ze waren nog bij bewustzijn.

Even later werden de buien ook in Oost-Vlaanderen gesignaleerd. Ook daar was er sprake van hagel en rukwinden. In Aalter was er veel wateroverlast en zijn er hier en daar bomen omgewaaid. Onder meer in Deinze wordt de avondspits gehinderd door een boom op de gewestweg N409.

Het onweer verplaatste zich daarna naar het centrum van het land. Rond 18.30 uur werden ook buien en bliksem opgemerkt in Vlaams-Brabant en Brussel. In enkele steden gingen de parken dicht uit schrik voor afgewaaide takken. Al bij al ging het volgens weerman Frank Deboosere om een typisch zomeronweer.