Reddingswerkers trekken gekapseisde boot recht in China

Op de Jangtse-rivier in China hebben reddingswerkers de boot die maandag is gekapseisd rechtgetrokken. Bij die werken hebben ze tientallen bijkomende lichamen gevonden. De Eastern Star wordt nu omhooggetrokken en leeggepompt.

Het rechttrekken van de boot vond afgelopen nacht plaats. Duikers plaatsten eerst kettingen rondom het vaartuig. Daarbij ontdekten ze tientallen bijkomende lichamen. Volgens officiële bronnen zijn nu al zevenennegentig lichamen geborgen.

Tegen de ochtend was de operatie voltooid en stond de Eastern Star recht. De volgende stappen zijn nu het omhoogtrekken van de boot met behulp van gigantische kranen en het leegpompen van de binnenkant. Daarna kunnen reddingswerkers op zoek naar nog meer lichamen die binnenin de boot vastzitten. Rondom de boot en even verderop in de Jangtse zijn grote netten gespannen om te voorkomen dat lichamen die uit het wrak zouden loskomen, afdrijven.

"Luchtzak"

Alles samen hebben veertien mensen de ramp overleefd, onder hen de kapitein die intussen is aangehouden. Sommigen konden nog net op tijd van de boot springen en naar de oever zwemmen. Duikers konden nog drie anderen redden die zich binnenin de boot in een "luchtzak" in veiligheid hadden kunnen brengen. De hoop op nog meer overlevenden is op dit moment vrijwel nihil.

Alle geborgen lichamen worden naar een crematorium in de buurt gebracht waar ze door familieleden worden geïdentificeerd. Aan boord waren 450 voornamelijk oudere Chinezen die een cruise maakten van Nanjing naar Chongqing.

SS Kiangya

De Chinese autoriteiten stellen intussen alles in het werk om de publieke opinie over de scheepsramp in de hand te houden. De toegang tot de site is beperkt en de berichtgeving in de media wordt streng gecontroleerd.

Het lijkt erop dat het kapseizen van de Eastern Star de ergste scheepsramp in China is sinds het zinken van de SS Kiangya voor de kust van Shanghai in 1948. Daarbij kwamen naar schatting 2.750 tot 4.000 mensen om het leven.