Toch euthanasie voor verlamde Fransman

Er is een doorbraak in de zaak rond de verlamde Fransman Vincent Lambert. Lambert is na een ongeval bijna volledig verlamd. Zijn vrouw, neef en zussen willen euthanasie; zijn ouders, broer en een andere zus verzetten zich daartegen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geeft nu het pro-euthanasiekamp gelijk.
De moeder van Vincent Lambert met een foto van hem.

Zeven jaar geleden is Lambert door een ernstig motorongeluk bijna volledig verlamd geraakt. Hij kan alleen zijn ogen nog bewegen. Zijn vrouw, neef en zussen willen euthanasie, maar zijn erg gelovige ouders, broer en een andere zus verzetten zich daartegen. De zaak is in Frankrijk hét symbool geworden van de erg onduidelijke euthanasiewetgeving. Strikt genomen is euthanasie verboden in het land (zie kaderstuk onderaan).

De zaak-Lambert wordt intussen al jaren voor de rechtbank uitgevochten. Vorig jaar nog heeft de hoogste rechtbank in Frankrijk geoordeeld dat zijn behandeling mag worden gestaakt, waardoor de man zou komen te overlijden. Voor hij verlamd was, had hij immers nog duidelijk aangegeven dat hij niet in een vegetatieve staat wilde gehouden worden.

In een tussenvonnis had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter beslist dat de behandelingen moest blijven voortgezet worden, zolang er geen definitieve uitspraak was van het mensenrechtenhof. Vandaag heeft de Europese rechter dan toch de knoop doorgehakt: de behandeling van de Fransman mag gestaakt worden.

"We zouden graag zien dat zijn wil wordt uitgevoerd", zegt zijn vrouw in een eerste reactie. De ouders van Lambert laten echter weten dat ze van plan zijn om nog verdere juridische stappen te zetten. Welke dat zijn, is voorlopig nog niet bekend, want verdere beroepsmogelijkheden zijn er na het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet. "We blijven aan de zijde van Vincent en we blijven vechten", meldt zijn moeder.

Euthanasie in Frankrijk

Euthanasie is in Frankrijk strikt genomen verboden. Sinds 2005 is er echter de zogenoemde wet-Leonetti. Die wet verbiedt artsen door te behandelen als dat tot kunstmatige verlenging van het leven leidt. Om de behandeling stop te zetten moet er echter wel overleg zijn met andere artsen en met de familie. Als de familie het er echter niet over eens geraakt, kan dat leiden tot jarenlange juridische strijd.

De behandeling van Lambert was in 2013 al eens stopgezet nadat artsen overlegd hadden met onder meer zijn vrouw. Daarop stapten zijn ouders naar de rechter om hervatting van de voeding te eisen. Na 31 dagen werden toen de slangen van de sondevoeding herbevestigd. Sindsdien woedt er over het lot van Lambert een drieste juridische strijd. Naar verluidt hebben veel Fransen sinds de zaak-Lambert een wilsverklaring ingevuld om zelf niet in zo'n situatie te belanden.

Tijdens zijn verkiezingscampagne was president François Hollande nog naar de kiezer getrokken met de belofte om een betere euthanasiewetgeving uit te werken. Na de grote tegenreactie van conservatief Frankrijk tegen de invoering van het homohuwelijk en zijn gekelderde populariteit, heeft Hollande de wet echter op de lange baan geschoven.