Twee doden bij explosies op Turkse verkiezingsbijeenkomst

Bij twee explosies op een verkiezingsbijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij, de Democratische Partij van het Volk (HDP), in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, zijn twee mensen omgekomen. Er zijn ook een 100-tal gewonden. De spanningen in Turkije lopen hoog op in de aanloop naar de parlementsverkiezingen morgen.
Na de explosies braken rellen uit met de politie.

Een van de ontploffingen werd veroorzaakt door een gascilinderbom die vol kogelassen zat. Sommige bronnen maken dan ook gewag van een aanslag, maar dat is nog niet officieel bevestigd. De Turkse president Tayyip Erdogan spreekt wel van een "provocatie" om de vrede in zijn land te ondermijnen.

In elk geval voert het Turkse gerecht een onderzoek naar de ontploffingen. Onder het toeziende van openbare aanklagers hebben onderzoekers metaaldelen van de bom verzameld. Er zijn nog geen verdachten geïdentificeerd, maar beelden van veiligheidscamera's worden uitgeplozen.

De spanningen in Turkije lopen op in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Na de explosies braken gevechten uit tussen aanhangers van de HDP en de politie. Demonstranten gooiden stenen naar de ordetroepen, die antwoordden met traangas en waterkanonnen. Voorman Selahattin Demirtas van de HDP riep tot kalmte op en vroeg de aanhangers van zijn partij naar huis te gaan en de verkiezingen van morgen af te wachten.