U zat vorig jaar gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder stroom

Een Vlaams gezin zat vorig jaar gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder elektriciteit. Dat is 4,5 minuten minder dan in 2013, zo blijkt uit een rapport van de Vlaamse energieregulator Vreg. Ook de onbeschikbaarheid van aardgas verbeterde, tot gemiddeld 5 minuten en 14 seconden.

De Vreg maakt elk jaar een rapport op over het aantal en de omvang van stroom- en gasonderbrekingen in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat een Vlaams gezin vorig jaar gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder stroom zat. "De onbeschikbaarheid spruit voornamelijk voort uit defecten op middenspannings- en hoogspanningskabels", klinkt het.

"De Vlaamse onderbrekingscijfers liggen in lijn met die van Nederland en Duitsland die tot de laagst vermelde behoren", besluit de Vreg in het rapport over de stroomonderbrekingen.

De aardgastoevoer was vorig jaar gedurende gemiddeld 5 minuten en 14 seconden onderbroken in een Vlaams gezin. Dat is een verbetering met 1 minuut en 40 seconden tegenover 2013. De Vreg wijst erop dat de meeste onderbrekingen het gevolg zijn van werken aan de gasmeter of geplande werken aan een dienstleiding.

"Deze noodzakelijke onbeschikbaarheid heeft normaal geen al te grote impact op het gebruikerscomfort aangezien de werken op voorhand worden aangekondigd en/of in overleg gebeuren met de getroffen eindafnemers", aldus de Vreg. De regulator noemt het stijgend aantal incidenten bij graafwerken wel "een aandachtspunt".