Vakbondsman Cockx blijft aangehouden, ook vrouw weer in de cel

Vakbondsman Gert Cockx blijft aangehouden en ook zijn vrouw zit weer in de cel. Het koppel werd eerder deze week ondervraagd over mogelijk gesjoemel bij politievakbond NSPV. De vrouw werd toen vrijgelaten onder voorwaarden, maar is nu aangehouden.

Eerder deze week werden Gert Cockx, een van de bekendste spreekbuizen als het over politiezaken gaat, en zijn vrouw aangehouden door het gerecht. Ze worden verdacht van gesjoemel met geld van de vakbond voor jasjes en petjes met het nieuwe NSPV-logo.

De vrouw werd na het verhoor onder voorwaarden vrijgelaten. Ze mocht geen contact meer hebben met andere mensen die bij het dossier betrokken zijn. Blijkbaar heeft ze zich daar niet aan gehouden.

Cockx zelf is vanochtend voor de raadkamer verschenen. Die besliste dat hij verder aangehouden blijft.

"Onschuldig"

Cockx' advocaat, Eric Pringuet, benadrukte vanochtend de onschuld van zijn cliënt. "Wij denken dat er geen aanwijzing van schuld is." Volgens Pringuet werd er met geld geschoven tussen verschillende vertakkingen van de vakbond, maar verdween er niets in de zakken van zijn cliënt en diens vrouw.

Pringuet meldt ook dat Cockx in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer. Dat betekent dat hij binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen zal verschijnen.

"Uit het dossier blijkt niet dat er gelden ontvreemd zijn", zegt Pringuet. "Hij begrijpt niet wat er gebeurt, het is een afrekening." De klacht werd ingediend door Philippe Van Hamme, Cockx' voorganger als NSPV-voorzitter.

Politievakbond stelt zich burgerlijke partij

De raad van bestuur liet ondertussen al weten dat de politievakbond zich burgerlijke partij stelt in het gerechtelijk onderzoek naar zijn voorzitter. De vakbond wil daarmee zijn "rechten vrijwaren" en "op de hoogte blijven van de evolutie van het onderzoek".

Daarnaast besliste de raad van bestuur dat nationaal secretaris Jérôme Aoust voorlopig de taken van Cockx op zich neemt. "Teneinde het taalevenwicht te bewaren, is de heer Alain Peeters aangewezen in de functie van nationaal secretaris ad interim, zolang de verhindering van de heer Cockx duurt", zegt het NSPV.