Vandeput wil Belgische militairen langer in Bagdad houden

De minister van Defensie wil dat de Belgische troepen in Bagdad een half jaar langer blijven. Er is geld voor, zegt hij, en hij doet binnenkort een voorstel aan de ministerraad.
Archieffoto

Belgische grondtroepen zes maanden in Bagdad houden kost 2,4 miljoen euro. Geen probleem, zegt minister Vandeput, aangezien de vorige missie onder het budget bleef. En dus stelt hij de ministerraad binnenkort voor om de missie in Irak te verlengen.

In een gesprek met Het Laatste Nieuws, dat mee mocht tijdens een blitzbeoek van Vandeput aan Irak, wijst de minister op de noodzaak dat België deel blijft uitmaken van de militaire missie. De Nederlandse en Noorse partners blijven wél al zeker tot het einde van het jaar. "We moeten deel blijven uitmaken van de internationale coalitie", zegt de minister van Defensie.

In het trainingskamp nabij Bagdad leiden de Belgische militairen - twintig opleiders en vijftien anderen die hen ondersteunen en beveiligen - Iraakse collega's op. Ze zouden er tot nog toe al 1.500 getraind hebben. Tot eind juni nemen Belgische F-16's vanuit Jordanië deel aan luchtaanvallen tegen terreurgroep IS.