Vijf West-Vlaamse natuurrampen uit 2013 en 2014 erkend

De federale ministerraad heeft vijf West-Vlaamse natuurrampen erkend. De opvallendste erkenning is die van de hagelstorm van 7, 8 en 9 juni 2014. De hele provincie wordt in dit dossier erkend als rampgebied.

Het oudste dossier dateert van 10 oktober 2013. Toen werd de provincie getroffen door overvloedige regenval. Het erkende rampgebied bestaat uit 14 gemeenten, verspreid over de provincie. 10 dagen later teisterden zware rukwinden met een lokaal karakter Hooglede, dat dus ook erkend wordt als rampgebied. Op 25 januari 2014 veroorzaakten rukwinden heel wat schade in Zuid-West-Vlaanderen, maar ook in de regio Brugge, Wingene en Ruislede. Twaalf gemeenten zijn in de lijst opgenomen.

De jongste twee dossiers hangen met elkaar samen. Op 7, 8 en 9 juni veroorzaakte stevig onweer overvloedige regenval. Twaalf gemeenten, van Poperinge tot Oostkamp, zijn als rampgebied ingekleurd. Het onweer ging ook gepaard met hagel die in de hele provincie schade veroorzaakte. Vooral de regio rond Wingene kreeg het hard te verduren (foto). Voor die hagelschade wordt de hele provincie West-Vlaanderen erkend als rampgebied.

Praktisch

De erkenning laat de geteisterden toe om hun dossier in te dienen voor het bekomen van een financiële tegemoetkoming. Ze hebben tot 30 september 2015 de tijd om een aanvraag tot financiële tegemoetkoming in te dienen bij de dienst rampenschade. De nodige aanvraagformulieren en de bijhorende informatiebrochure zullen ter beschikking liggen bij het stadsbestuur. In elke getroffen gemeente werd een coördinator aangesteld die op de hoogte is van de te volgen procedure en die behulpzaam kan zijn bij het invullen van de formulieren en het aanvragen van de noodzakelijke documenten.

De nodige inlichtingen kunnen ook opgevraagd worden bij de dienst Rampenschade van de provincie via 050/30.16.46 of 050/30.16.47.