Warmste dag van het jaar: genieten, maar ook opletten

Nu is het op heel wat plaatsen aan het onweren, maar in de loop van de dag was het erg mooi weer. De zon scheen, de vogeltjes floten en in heel wat dorpen zal de geur van barbecuevlees wel opgemerkt zijn. En hoewel we daar met z'n allen gelukkig van worden, moet er over sommige zaken ook worden nagedacht.

Frank en Sabine kondigden het al een tijdje aan en het is ook werkelijkheid geworden. Het was vandaag -na een lange mindere periode- opnieuw zomers warm. Net voor het onweer op veel plaatsen losbarstte, werden barbecues aangestoken, liepen terrasjes vol en gingen de kleren uit. Gedeeltelijk, toch.

"Niewsankers zijn de norm"

Maar hoe ver mag je gaan in die zomerkleren? En hoe kort is "te kort" als we het hebben over kleedjes, rokjes en shorts? Heel wat scholen kampen ook met die vraag en sommige stellen dan ook duidelijke regels op. Het Hasseltse Virga Jessecollege, bijvoorbeeld, dat een brief meegaf aan alle studenten.

"De zomerse temperaturen nodigen uit tot het dragen van zomerse kledij. We stellen echter vast dat verschillende leerlingen ongepast gekleed zijn voor een schoolse omgeving", staat erin te lezen. Maar hoe moet het dan wel? "Voor ons zijn nieuwsankers zowat de norm. Die zijn op warme dagen ook luchtig gekleed, maar er is een grens", zegt directeur Gert Maex in Het Laatste Nieuws.

Ongepast zijn voor de school sowieso kleedjes, rokken of shorts die korter zijn dan halverwege het bovenbeen voor de meisjes. En ook bloesjes op topjes die te laag zijn uitgesneden, laten ze beter in de kast. Jongens mijden best zwemshorts, bovenkledij zonder mouwen en slippers.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat als een leerlinge voor je de trap opgaat je een slip kan zien", klinkt het. "Of dat je haast in een decolleté kan vallen omdat die zo diep is uitgesneden. Het wordt voor de andere leerlingen wat ongemakkelijk als dat de norm wordt"

Zonnecrème

Maar niet enkel over onze kledij moeten we vandaag nadenken. Zonnecrème is ook een klassieker die op elke zomerse dag terugkomt. De stedelijke basisschool Rapertingen in Hasselt heeft daarom een "smeerteam" opgetrommeld, zodat iedereen beschermd is.

Op de speelplaats komt een pictogram dat aanduidt wanneer kinderen zich moeten insmeren, staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Maar hoeveel zonnecrème is genoeg om ons te beschermen? En hoe vaak moeten we dat herhalen? Het Eén-programma "Volt" zocht het begin dit seizoen uit.

Mooie liedjes duren niet lang

Hoe dan ook hebben heel wat mensen vandaag kunnen genieten van de zon. In Ukkel bereikte het kwik rond 16 uur 32,4 graden. rond 17 uur was het zelfs 33,7 graden in Kleine Brogel. Daarmee is het de warmste 5 juni sinds 1901.

Mooie liedjes duren echter niet lang. Ook niet wat betreft het weer. Sinds 16 uur trekt er namelijk van west naar oost een onweersbui met felle windstoten, regen en hier en daar ook hagel.