15 homofobe ultranationalisten opgepakt bij onrustige Gay Pride in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn bij een optocht voor holebirechten zo'n 15 tegenbetogers opgepakt. Zij wilden de Gay Pride verstoren nog voor hij van start ging. Het kwam tot rellen met de politie. Er vielen zeker drie gewonden.
UPP
Archieffoto

Een honderdtal voorvechters van holebirechten trok langs de oever van de Dnjepr, de rivier die door Kiev stroomt. De route van de mars lag ver weg van het stadscentrum en stond onder hoge politiebescherming.

Een twintigtal ultranationalisten had verzamelen geblazen niet ver van het startpunt van de Pride. De rabiate tegenstanders van holebi's en gelijke rechten wilden de optocht verstoren nog voor het startschot was gegeven. Al vlug kwam het tot rellen met de politie. Daarbij raakten zeker twee agenten en een militant gewond.

De mars voor holebirechten zelf kon uiteindelijk wel doorgaan en heeft zo'n tien minuten geduurd. Het was nog maar de tweede keer dat de Pride plaatsvond in Oekraïne, een land waar homofobie nog schering en inslag is. De eerste editie was in 2013. Vorig jaar werd de optocht geannuleerd omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen.