"Ex-Syriëstrijders voor de klas is gevaarlijk en onverantwoord"

"Het idee om gedesillusioneerde Syrië-strijders in te zetten bij de deradicalisering van moslims is goed, maar hen voor de klas zetten is gevaarlijk en onverantwoord." Zo reageert Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, op het plan van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Homans wil dat teruggekeerde en gedesillusioneerde Syriëstrijders in scholen en moskeeën hun ervaringen met de terreurgroep Islamitische Staat (IS) delen. De minister wil zo de uitstroom naar Irak en Syrië inperken. Bonte beaamt dat teruggekeerde Syriëstrijders een "beslissende rol" kunnen spelen in de deradicalisering van anderen, maar hij pleit daarbij voor maatwerk.

Gedesillusioneerde Syriëstrijders voor de klas zetten vindt Bonte een "gevaarlijk en onverantwoord idee". Volgens hem kan geen enkele politiedienst die mensen en hun omgeving beveiligen tegen eventuele wraakacties. Bovendien, aldus nog Bonte, kan zo'n getuigenis ook averechtse effecten hebben. "Die personen moeten inhoudelijk sterk staan en ze moeten zelf voldoende gederadicaliseerd zijn. Anders zouden ze mensen net op ideeën kunnen brengen."