"Film vertelt slechts tien procent van mijn verhaal"

De Britse schansspringer "Eddie The Eagle Edwards" kijkt uit naar de release van de langspeelfilm over zijn leven. Zeventien jaar geleden verkocht hij de rechten op zijn biografie, maar het project werd al die tijd uitgesteld. Vandaag zijn de opnames van de film aan de gang, maar heel waarheidsgetrouw wordt de biopic niet.

De Welshe acteur Taron Egerton vertolkt de hoofdrol in de langspeelfilm over het leven van Michael Edwards. De 51-jarige Brit werd in 1988 wereldberoemd als stuntelige schansspringer op de Olympische Spelen in Calgary in Canada. Hij kreeg de geuzennaam Eddie The Eagle Edwards.

Zeventien jaar geleden verkocht de bijziende Brit de rechten op zijn levensverhaal aan een filmstudio, maar het project bleef jarenlang in de koelkast. Vandaag werkt productiehuis Marv Films aan de film over zijn leven.

"De producenten hebben me verteld dat de film slechts tien of vijftien procent gebaseerd is op mijn leven. De rest is fictie. Ik maak we wat zorgen over het resultaat van de opnames", aldus Edwards.

De bijziende sportman was de eerste Britse skispringer die deelnam aan een olympische wedstrijd, maar op sportief vlak was hij geen voltreffer. Het IOC vaardigde in 1990 de Eddie The Eagle-regel uit, om te vermijden dat onbeslagen amateurs deelnemen aan de wedstrijden.

Eddie The Eagle groeide uit tot een cultheld. Zijn wanprestatie leverde hem de status van bekende Brit op en hij werd opgevoerd in allerhande talkshows.

De man is nog steeds populair in heel wat skinaties. In Finland scoorde hij enkele hits als zanger en in 2010 mocht hij een tijdje de olympische vlam dragen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver. Tot op de dag van vandaag blijft de olijke Brit opduiken in reclamecampagnes.