"Laat meisjes uitleggen hoe ze met IS-mannen naar bed moesten"

Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) wil dat voormalige en gedesillusioneerde Syriëstrijders in scholen en moskeeën hun ervaringen delen over terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zegt ze in een interview met De Morgen. "Als een meisje uitlegt hoe ze met 5 mannen naar bed moest en alleen buiten mocht om appels te kopen met een kalasjnikov in de hand, dan zullen er veel thuisblijven", legt Homans uit.

Homans hoopt dat de getuigenissen van teruggekeerde Syriëstrijders jongeren die willen vertrekken, kunnen tegenhouden. Ons land blijft een van de hoofdleveranciers van jihadisten. "We zien dat er nog elke maand 5 mensen vertrekken naar Syrië en Irak. Die uitstroom meteen helemaal stoppen, is onmogelijk. Maar het aantal moet wel serieus dalen", zegt de minister.

Volgens haar zijn er genoeg jongeren die teleurgesteld terugkeren, maar krijgen nu vooral teruggekeerde Syriëstrijders die géén spijt hebben, alle aandacht. Jongeren die hun ervaringen met IS willen delen, zullen begeleid worden en bescherming krijgen. Homans wil daarover uitvoerig overleggen met de politie. Want wie kritiek uit op de terreurgroep, kan zelf een doelwit worden.

Homans benadrukt ook dat getuigenissen niet in het voordeel zullen uitdraaien bij eventuele vervolgingen. Het gerecht zal gewoon zijn werk blijven doen.

Beroepsgeheim versoepelen

Een andere ingreep die Homans overweegt, is om het beroepsgeheim van sociaal werkers te versoepelen. Zodat zij de politie op een rechtsgeldige manier kunnen inlichten als ze onraad ruiken. 

Homans stelt dat het niet de bedoeling is om een kliklijn te installeren, waarop iedereen zomaar zijn bebaarde buurman aangeeft. "Maar als hij met de koffer klaarstaat, moet je snel kunnen ingrijpen. Elke Syriëstrijder die we tegenhouden, vrijwillig of niet, is er één gewonnen."