"Rusland vormt geen bedreiging voor de NAVO"

In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat het Westen zich geen zorgen hoeft te maken over Rusland. "Enkel een gek -en dat enkel in een droom- kan zich inbeelden dat Rusland plots de NAVO zou aanvallen", stelt Poetin. Hij sluit een groot conflict met de NAVO-lidstaten uit.

Poetin gaf het interview in aanloop naar zijn bezoek aan Italië en ontmoeting met paus Franciscus. "De wereld is zo drastisch veranderd dat mensen met een beetje gezond verstand zich zelfs geen grootschalig conflict kunnen inbeelden. Ik verzeker u: we hebben andere zaken aan ons hoofd", zegt Poetin.

Het geweld in Oekraïne laaide deze week opnieuw hoog op met gevechten rond Marjinka tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. Beide partijen partijen beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren dat in februari werd ingesteld.

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Rusland massaal veel troepen aan de grens en in door rebellen bezet gebied. Maar Rusland benadrukt nogmaals niet militair betrokken te zijn. Sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne is de spanning tussen Rusland en het Westen hoog opgelopen.

"Europa geen minnares"

Volgens Poetin wil Moskou zich enkel verdedigen tegen buitenlandse bedreigingen. De Russische president verwees ook naar de budgetten die naar defensie vloeien. Volgens hem spendeert de NAVO tien keer meer dan Rusland in defensie en is het Amerikaanse militaire budget het grootste ter wereld.

Poetin is ook duidelijk over Europa. Hij wil een gelijkwaardig partnerschap met de EU maar volgens hem wil Brussel enkel relaties onderhouden uit materiële overwegingen. "We hebben nooit Europa behandeld als een minnares. We hebben altijd een serieuze relatie aangeboden", luidt het.