"Wat is er mis met het woord vagina?"

De Britse kunstenaar Anish Kapoor heeft zich de woede van de Fransen op de hals gehaald door in de tuinen van het Paleis van Versailles "een vagina van de koningin die de macht neemt" te plaatsen. Althans, zo zou hij zijn kunstwerk "Dirty corner" in een Franse krant hebben omschreven.

Vanaf volgende week tot november neemt Kapoor de controle over de tuinen van het paleis van Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk. Een van Kapoors installaties die er een prominente plaats krijgt, is "Dirty corner". Dat stalen kunstwerk is naar de ingang van het paleis gericht en zal dus op zijn minst gezegd meteen in het oog van de bezoeker springen.

Gevraagd naar enige toelichting bij zijn "mysterieuze" werk, zou Kapoor in een interview met een Franse krant hebben gezegd dat het kunstwerk "de vagina van de koningin die de macht grijpt" symboliseert. En laat nu net die uitspraak de Fransen in het verkeerde keelgat schieten. "Anish Kapoor gleed uit over het groene tapijt (de tuinen van Versailles nvdr.)", tweette de burgemeester van Versailles misnoegd.

"Seksuele interpretatie is maar één interpretatie"

"Ja, ik heb een vagina vermeld in mijn interview met de Franse krant, maar ik heb niet verwezen naar koningin Marie-Antoinette (de vrouw van Lodewijk XIV nvdr.) of naar een ander koningin", reageert Kapoor in de Britse krant The Independent. "Ik zie trouwens niet in waarom het zo problematisch is dat ik een vagina heb vermeld. We hebben er allemaal een - of beter gezegd: we hebben allemaal "iets"."

Ook houdt Kapoor er niet van om zijn kunstwerken in hokjes te laten duwen. "Een enkele interpretatie voor een kunstwerk? Dat maakt het werk kapot." Zijn werk was ten slotte ook allerminst bedoeld om André Le Nôtre, de tuin -en landschapsarchitect achter Versailles, te beledigen. "Al wou ik wel de chaos binnenbrengen in de perfecte geometrische perspectieven van de tuinen van Versailles."

Andere kunstwerken van Kapoor in Versailles

lees ook