Aantal vacatures op hoogste peil in 2,5 jaar

Het aantal vacatures in Vlaanderen is sinds begin dit jaar met een vijfde toegenomen tot 27.513. "Onze bedrijven presteren sinds januari beter en dat vertaalt zich nu stilaan in nieuwe banen", aldus arbeidsmarktexpert Jan Denys in Het Laatste Nieuws.

Sinds januari zwengelt onze economie meer aan en dat heeft tot een groot aantal vacatures geleid. "De arbeidsmarkt loopt sowieso zo'n zes maanden achter op de economie", verduidelijkt Denys in de krant. "De concurrentiekracht van onze bedrijven werd sterker gemaakt door de daling van de olieprijzen en de zwakkere euro."

Vooral verkopers en vertegenwoordigers (3.591 vacatures op het einde van april) liggen goed in de markt. "Maar ook iedereen die een hoger diploma heeft in de bouwtechnische sector (2.335 vacatures) is erg gewild", zegt Willem Vansina van de studiedienst van de VDAB. Daarnaast neemt ook de vraag naar administratieve medewerkers (2.593 vacatures) toe, alsook de vraag naar horecamedewerkers (1.725 vacatures) en schoonmakers (2.445 vacatures). Denys merkt ten slotte nog op dat ook het aantal interimjobs in de lift zit.

Top tien van vacatures op het einde van april

Verkopers en vertegenwoordigers 3.591
Administratief medewerkers  2.593
Schoonmakers  2.445
Bouwvakkers en technici  2.335
Horecamedewerkers  1.725
Verpleegkundigen/verzorgenden  1.379
Onderwijzers/opleiders/opvoeders  1.255
Informatici en ICT-medewerkers  1.162
Industriële technici  983
Metaalbewerkers  939