Bobcontroles zijn van start gegaan met ruim 1.000 ademtesten

De federale wegpolitie heeft afgelopen nacht controles uitgevoerd op de Belgische snelwegen tegen rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Het was de eerste controleactie in het kader van de bobcampagne voor deze zomer. In totaal moesten 1.083 bestuurders in het zakje blazen, 57 van hen reden onder invloed van drank of drugs.

De balans van de eerste zomerse bobcontrole: vijfentwintig bestuurders bliezen "alert" en kregen een rijverbod van 3 uur. Dertig bestuurders legden een positieve ademtest af: 21 van hen kregen een rijverbod van 6 uur en van 9 bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken. Daarnaast werden nog 2 rijbewijzen ingetrokken voor rijden onder invloed van drugs.
De agenten stelden voorts 33 pv's en 23 onmiddellijke inningen op voor andere verkeersinbreuken.

Aan de Naway-operatie (National Action on Highway), die liep van 22 uur tot 6 uur, namen 135 leden van de wegpolitie deel. "Zoals bij elke bobcampagne zal de federale wegpolitie op elk uur van de dag en van de nacht aanwezig zijn om automobilisten te controleren en ervoor te zorgen dat de snelwegen veilig zijn voor elke weggebruiker", klinkt het.

Volgens de wegpolitie is een op de vier ongevallen te wijten aan rijden onder invloed. "Daarom controleren de ploegen van de wegpolitie sinds 2010 het alcoholgehalte van elke bestuurder waarmee ze in contact komen, of het nu gaat om een routinecontrole of in het kader van een ongeval bijvoorbeeld."