Caravan wint na jaren weer aan populariteit in Nederland

Na jaren van tanende verkoop wint de caravan weer aan populariteit bij onze noorderburen. In de eerste vijf maanden van het jaar werden 3.374 nieuwe caravans verkocht, een stijging van zo'n 5 procent in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder.

Afgelopen maand werden 951 nieuwe "sleurhutten" aan de man gebracht. Dat was ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee heeft nu 1 op de 10 gezinnen een caravan. In heel Nederland lopen er momenteel zo'n 455.000 caravans. De provincie Drenthe voert de ranglijst aan, in Zuid-Holland is de caravan het minst populair.

Ook de verkoop van tweedehandscaravans bij de vakhandel vertoont een positief beeld, met een stijging van 2,3 procent. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de handel in tweedehandscaravans tussen particulieren wel afnam in de eerste vijf maanden van het jaar.

In de periode 2004 tot en met 2014 daalde de caravanverkoop jaar op jaar. De crisis is daarvan één van de oorzaken. Maar ook de opkomst van goedkope vluchten en kant-en-klare huisjes op campings deden de verkoop van sleurhutten geen goed. Daarnaast is de verkoop van campers sinds 2009 met ruim 50 procent toegenomen.

Ook bezitten Nederlanders steeds vaker kleinere auto's die niet geschikt zijn om mee te sleuren. Nu de belastingvoordelen voor die wagens zijn ingeperkt is er weer meer weer interesse in middenklasse auto's die automatisch ook meer trekkracht hebben.