Erdogan: "Nieuw paleis was nodig door kakkerlakken"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nogmaals zijn omstreden verhuizing naar het nieuwe, extreem luxueuze "Witte Paleis" verdedigd, dit keer door te zeggen dat het in zijn oude residentie krioelde van de kakkerlakken.
De erewacht in een van de gangen van het paleis.

"Toen ik mijn functie van premier opnam, zat de badkamer van mijn ambtswoning vol kakkerlakken", zei Erdogan in een tv-interview. "Is een dergelijke plaats geschikt om de eerste minister van Turkije te herbergen?"

Erdogan voegde er aan toe dat men daar ook geen genodigden kon onderbrengen. "Zou u daar een gast installeren ? Wat zou er gebeuren als deze persoon vertelt wat hij gezien heeft?", zo zei hij.

Duizend kamer

Het nieuwe presidentiële paleis in Ankara, het "Witte Paleis", telt 1.150 kamers, beslaat 200.000 vierkante meter en heeft 490 miljoen euro gekost. Dat is 2.450 euro per vierkante meter. Het paleis is in de herfst van vorig jaar plechtig in gebruik genomen. 

Erdogan had als eerste minister de bouw ervan bevolen, en het paleis was oorspronkelijk dan ook bedoeld als ambtswoning voor de premier en zijn diensten. Toen Erdogan in augustus 2014 verkozen werd tot president, besloot hij echter om zelf zijn intrek te nemen in het nieuwe paleis, en zijn oude ambtswoning als president over te dragen aan zijn opvolger, premier Ahmet Davutoglu.

Het nieuwe "Witte Paleis" wordt regelmatig aangeklaagd door critici van Erdogan. Ze zien er een voorbeeld in van de grootheidswaan en de dictatoriale neigingen van de president. Erdogan antwoordt daarop dat de luxe waarmee hij zich omringt, bijdraagt aan het prestige van Turkije. "Er kan geen sprake zijn van verkwisting, als het gaat om de vertegenwoordiging van de republiek", zo zei hij.

Ook tijdens de verkiezingscampagne - morgen zijn er parlementsverkiezingen in Turkije - kwam het paleis ter sprake. De leider van de oppositiepartij CHP had gezegd dat er in het gebouw toiletten zijn met een gouden deksel. Erdogan heeft dat in alle toonaarden ontkend en de man uitgenodigd om zelf te komen kijken. Als de oppositieleider een gouden of verguld toiletdeksel vindt, heeft Erdogan beloofd op te stappen.

© cienpies - www.belgaimage.be