Gescheiden partners betalen 300 miljoen euro alimentatie niet uit

Gescheiden partners weigeren nog vaak om alimentatiegeld te betalen. In totaal gaat het om zeker 300 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO).

De DAVO is een soort neutrale schakel tussen de partner die onderhoudsgeld moet betalen en het gezin die onderhoudsgeld moet ontvangen. Als die eerste weigert om onderhoudsgeld te betalen, kan de benadeelde partner namelijk beroep doen op de dienst, die het geld dan later probeert terug te vorderen.

Daar loopt het echter mis, zo blijkt uit de cijfers van de overheidsdienst. De dienst kon de afgelopen vijf jaar slechts 18 miljoen recupereren. Er blijft een grote som, van zeker 300 miljoen euro openstaan.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder van de overheidsdienst Financiën, is het hoge bedrag aan twee zaken te wijten. "We hebben te maken met een groep die niet wil betalen ofwel niet kan betalen", aldus Adyns. "Het is een combinatie van de twee, die tot dat hoge bedrag leidt."

In vijf jaar tijd is het aantal aanvragen bij de Dienst voor Alimentatievorderingen verdubbeld tot 40.000.