Meer dan 30 doden bij drone-aanval in Afghanistan

Bij een aanval van een Amerikaanse drone op de begrafenis van een talibanleider in Afghanistan zijn zeker 34 mensen gedood. Onder de slachtoffers zijn zeker ook burgers, aldus de woordvoerder van de gouverneur van de provincie Khost, waar de aanval plaatsvond.
Een Amerikaanse Predator-drone in de lucht boven het vliegveld van Kandahar (archief).

Volgens de vicegouverneur van Khost namen er tientallen rebellen aan de begrafenis deel, maar zijn er zeker ook burgers gedood.

"We hebben een commissie naar het gebied gestuurd, die het aantal gedode burgers moet verduidelijken", zo zei de vicegouverneur.

Burgerslachtoffers door droneaanvallen hebben de VS al veel sympathie gekost in Afghanistan.

Volgens functionarissen hebben talibanstrijders vandaag de controle over het district Yamgan overgenomen, na een dag van gevechten. Officiële bronnen meldden dat daarbij drie soldaten en acht talibanstrijders omkwamen.

Yamgan ligt in het noordoosten van het land en maakt deel uit van de provincie Badachsjan. Het gebied is dun bevolkt en was zelden inzet van gevechten met de taliban. De gouverneur van de provincie, Shah Wali Adib, heeft bevestigd dat het district in handen gevallen is van de taliban.