Paus: "We maken een soort van Derde Wereldoorlog mee"

Volgens paus Franciscus leven we momenteel in een klimaat van oorlog. "Er is een soort van Derde Wereldoorlog aan de gang, die in stukjes wordt gevoerd", zei hij tijdens een openluchtmis in Sarajevo. De paus brengt een eendagsbezoek aan de Bosnische hoofdstad en pleit er voor verzoening tussen de verschillende geloofsgemeenschappen.
De paus in het Kosevo-stadion in Sarajevo

De openluchtmis in Sarajevo werd bijgewoond door zo'n 65.000 gelovigen. Tijdens zijn homilie hekelde de paus het oorlogsklimaat dat volgens hem de wereld van vandaag beheerst. "Er zijn mensen die dat klimaat doelbewust creëren en die daarvoor het conflict opzoeken tussen verschillende culturen en gemeenschappen. Oorlog maakt mensenlevens kapot. Dat hebben jullie hier zelf meegemaakt."

Het is inderdaad geen toeval dat de paus net in Sarajevo de gevaren en gevolgen van oorlog aankaart. Bosnië werd midden jaren 90 getroffen door een bloedige burgeroorlog. Ook vandaag de dag is het samenleven tussen de verschillende gemeenschappen in het land niet evident. Met zijn bezoek wil paus Franciscus dan ook de verzoening tussen moslims, joden en christenen extra ondersteunen.

"Bosnië bewijst aan de rest van de wereld dat de verschillende volkeren en geloofsgemeenschappen met elkaar kunnen samenwerken. Maar er moet meer gebeuren: jullie moeten jullie verder afzetten van de barbaarsheid van diegenen die geweld plegen en mensen verdelen", aldus de paus aan de politieke leiders in Sarajevo.

Als teken van de vrede liet Franciscus in het centrum van de stad onder luid applaus een tiental witte duiven vrij.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Paus Franciscus is nog maar de tweede paus die Sarajevo bezoekt, na Johannes Paulus II in 1997. Bij zijn aankomst op de hoofdluchthaven van Sarajevo zag de paus er somber uit, meldt persagentschap AP. Pas toen kinderen in traditionele klederdracht - symbool voor de drie belangrijke religies in het land - de paus begroetten, klaarde Franciscus helemaal op.

Op weg naar het stadscentrum waren er draconische veiligheidsmaatregelen. Duizenden politieagenten zijn op de been gebracht, winkels en cafés bleven gesloten en inwoners langs het parcours werd gevraagd om ramen gesloten te houden en om weg te blijven van het balkon.

"We hopen dat het bezoek van de paus de vrede zal bezegelen en dat die vrede hier nu voor altijd zal heersen", aldus een enthousiaste gelovige, die vanuit het zuiden van het land naar Sarajevo is afgezakt.

De paus wil met zijn bezoek ook de katholieke minderheid ondersteunen. Het merendeel van de bevolking in Bosnië is moslim, 31 procent is orthodox en een minderheid van 15 procent is katholiek. De paus zal die laatsten dan ook specifiek een hart onder de riem steken, te meer omdat het aantal katholieken in het land verder afneemt. Sinds de oorlog in de jaren 90 zijn veel katholieken uit Bosnië weggetrokken naar het naburige Kroatië of naar West-Europa en de VS.