Reynders brengt driedaags bezoek aan Midden-Oosten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt van morgen tot dinsdag een bezoek aan het Midden-Oosten. Hij doet daarbij Jordanië en Irak aan. Het bezoek kadert in de Belgische deelname aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS en bestaat volgens Reynders zowel uit een politiek en militair als een humanitair luik.

Reynders heeft morgen in Amman een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdallah II. Daarnaast heeft hij een afspraak met zijn Jordaanse collega Nasser Joudeh en zal hij projecten bezoeken van humanitaire ngo's. België gaat ter plaatse ook opvangprojecten voor vluchtelingen financieren, zo liet Reynders weten aan de krant L'Echo.

Nog op het programma staat een bezoek maandag aan de luchtmachtbasis in Jordanië waar zes Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen worden ingezet. Die vliegtuigen voerden sinds hun aankomst in Jordanië, begin oktober, al 726 vluchten uit, met 141 "engagements" (het droppen van bommen op stellingen, nvdr).

Nadien gaat de minister naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Die regio ligt zwaar onder vuur door IS. "Ik heb gekozen voor een bezoek aan Erbil om te zien hoe het er op het terrein aan toegaat", aldus nog Reynders.