Reynders: "Taxshift moet leiden tot algemene belastingverlaging"

Het ultieme einddoel van de taxshift? Het algemene belastingniveau in ons land laten dalen. Dat zegt vicepremier Didier Reynders (MR). Daarmee gaat hij in tegen coalitiepartner CD&V die vooral een belastingverschuiving wil. Intussen zijn de topfiguren van de federale regering volop bezig met de eerste verkennende gesprekken over het heikele thema.

Een taxshift, het woord zegt het in principe zelf: een verschuiving van belastingen. De federale regering wil ermee de lasten op arbeid naar beneden halen. Al mag/moet het voor minister Reynders best wat meer zijn. "We moeten gaan naar een echte daling van de loonkosten en als het mogelijk is naar een daling van de fiscaliteit in zijn geheel", oppert de Franstalige liberaal in de Franstalige zakenkrant "l'Echo".

Reynders is met andere woorden geen voorstander van een verschuiving van de lasten. Hij wil namelijk eerst kijken wat het effect van een algemene lastendaling zal zijn. Als er dan toch nog geld nodig is voor een begroting in evenwicht, "dan moeten we verder snoeien in de uitgaven, kunnen we kijken naar de inkomsten uit de strijd tegen fiscale fraude of moeten we gedrag dat nefast is voor het milieu financieel gaan beteugelen".

CD&V: "Taxshift budgetneutraal"

Geen verschuiving, maar een algemene daling dus. Al zit Reynders daar niet op dezelfde lijn als coalitiepartner CD&V. "Er staat nergens in het regeerakkoord dat de taxshift een vermindering van de belastingen moet zijn moet zijn. Het is een budgetneutrale operatie", liet minister van Justitie Koen Geens gisteren nog verstaan aan VRT Nieuws.

Eens te meer blijkt die fameuze taxshift dus een containerbegrip waarin elke partij zijn eigen betekenis legt. Het zal er de onderhandelingen over niet gemakkelijker op maken. Intussen zijn premier Charles Michel, zijn vicepremiers en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) volop bezig met de aftastende gesprekken over de taxshift. De premier wil de discussie duidelijk vooral binnen de schoot van de regering houden in plaats van op straat en in de media. Wellicht hoopt Michel om plots met een akkoord naar buiten te kunnen komen. Vraag is dan wanneer (nog voor 21 juli?), wat de taxshift uiteindelijk zal inhouden en over welk bedrag we spreken. Aanvankelijk circuleerde er nog een cijfer van 5 miljard.

Maar een grote taxshift wordt moeilijk, zegt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank in "Het Laatste Nieuws". "Om de begrotingsdoelstellingen te halen, moet de federale overheid een extra inspanning realiseren. En je kan een euro maar één keer uitgeven. Ofwel dient hij om de lasten te verlagen, ofwel om het begrotingstekort te verkleinen."