Spectaculaire ontsnapping uit zwaarbewaakte Amerikaanse gevangenis

Twee veroordeelde moordenaars zijn er op spectaculaire wijze in geslaagd om uit een zwaarbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat New York te ontsnappen. De politie is met meer dan 200 agenten en een helikopter een klopjacht gestart.

Het lijken scènes uit de Amerikaanse serie "Prison break": twee gevangenen die via een gat in een stalen muur en via tunnels uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnappen. Toch is het realiteit in de Amerikaanse staat New York, meer bepaald in de Clinton Correctional Facility in Dannemora.

"Ze hadden een uitgekiend plan", aldus de Amerikaanse autoriteiten. Het is overigens de eerste keer in de 150 jaar dat de gevangenis bestaat, dat gevangenen erin slagen om uit de zwaarbewaakte afdeling te ontsnappen.

Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zijn de gevangenen gevaarlijk: de ene zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een politieman, de andere zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor ontvoering, moord en enkele diefstallen. De politie is een grote klopjacht gestart. 

De zwaarbewaakte gevangenis

De gevangenen maakten een gat in een stalen muur

Via een putdeksel van een riool kwamen ze in de "buitenwereld"