Tsjechische schrijver Ludvik Vaculik overleden

De Tsjechische auteur, journalist en voormalige dissident Ludvik Vaculik is op 88-jarige leeftijd gestorven. Dat berichtte de krant Lidove Noviny, waarvoor hij decennialang schreef. Met het "Manifest van 2.000 woorden" schreef Vaculik een van de belangrijkste documenten van de socialistische hervormingsbeweging tijdens de Praagse Lente in Tsjechoslovakije.
AP2003

Ludvic Vaculik is op 88-jarige leeftijd overleden in Praag. Hij is bekend van "Manifest van 2.000 woorden", een oproep tot democratisering in juni 1968 in Tsjechoslowakije. De tekst werd door bekende wetenschappers, kunstenaars en sporters ondertekend.

Twee maanden later werd de hoop de bodem ingeslagen door de bloedige invasie van Sovjettroepen en het Warschaupact.

Met Vaclav Havel en andere intellectuelen ondertekende Vaculik later het stichtingsdocument voor Charta 77, een beweging voor mensen- en burgerrechten.

Vaculik publiceerde honderden boeken van verboden auteurs. Hij verwierf faam als romanschrijver met het boek "De bijl" in 1966 over een Praagse journalist, wiens sympathie voor het communisme na de Tweede Wereldoorlog in desillusie verandert.