Vijftig personen besmet met MERS-virus in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn 9 nieuwe gevallen van besmetting met het MERS-virus vastgesteld. Dat brengt het aantal besmette mensen op 50, zo hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten laten weten. Seoel voegde er tegelijk aan toe dat de epidemie nog altijd onder controle is. Intussen heeft het coronavirus er wel al aan vier mensen het leven geëist.
Op officiële plechtigheden in Zuid-Korea worden mondmaskers gedragen tegen Mers.

Meer dan 1.660 mensen werden in quarantaine geplaatst, nadat ze in contact waren gekomen met zieken. "De negen personen liepen het virus op in drie ziekenhuizen en er zijn geen aanwijzingen dat de besmetting buiten de ziekenhuizen gebeurde", verklaart het ministerie van Gezondheid nog.

De eerste MERS-patiënt in Zuid-Korea was een 68-jarige man die in mei van een reis uit Saoedi-Arabië was teruggekeerd. Ook zijn vrouw liep het virus op.

Mers?

Het MERS-virus of Middle East Respiratory Syndrome-virus werd -zoals de naam al zegt- in 2012 voor de eerste keer in Saoedi-Arabië vastgesteld. Het behoort tot de familie van de coronavirussen, die naast veel verkoudheden ook SARS kunnen veroorzaken.

In Saoedi-Arabië heeft het virus al aan 442 mensen het leven gekost. Alles samen zijn al 25 landen getroffen. MERS geeft koorts en ademhalingsproblemen, en kan uiteindelijk leiden tot een longontsteking en zelfs nierfalen veroorzaken.

Het virus kan worden overgezet van dier op mens, maar kan evengoed verspreid worden tussen mensen onderling. Toch zou het virus volgens experts niet erg besmettelijk zijn. 27 procent van de patiënten sterft, er bestaan geen preventieve vaccins.