Vis die kan overleven op land vormt grote bedreiging voor Australië

De climbing perch (letterlijk de "klimmende baars"), een vis die tot zes dagen kan overleven op land, vormt een ernstige bedreiging voor de natuur in Australië. Het dier dat zowel longen als kieuwen heeft, roeit immers met het grootste gemak vogels en andere vissen uit. De climbing perch is voorlopig gespot op twee eilanden op zo'n 160 kilometer van Australië. Wetenschappers houden nauwlettend de opmars van de vis in de gaten.

De climbing perch is alvast thuis op Papoea-Nieuw-Guinea en bedreigt daar meervallen en watervogels. Wanneer andere dieren de baars opeten, spreidt hij zijn kieuwen in de keel en blijft daar hangen. Wat uiteindelijk leidt tot de verstikking van zijn tegenstander.

De climbing perch kan tot 24 centimeter lang worden en kan op land leven dankzij zijn longen. Ze redden zich het best in modder. Vraag is nu of de dieren de oversteek kunnen maken naar het vasteland van Australië. Op eigen kracht in het water zal het hen wellicht niet lukken, maar op de bodem van een vissersboot kan het wel.

Wetenschappers vrezen dat de baars wel eens het natuurlijke evenwicht in Australië zou kunnen verstoren. "Een grote ramp", luidt het. Vissers worden daarom opgeleid om de vis te herkennen en uit de buurt van het vasteland te houden.