Vlaams Belang vernieuwt, maar niet te veel

De leden van het Vlaams Belang hebben in Brussel samengezeten om hun partijstandpunten te vernieuwen. Maar er wordt toch vastgehouden aan dezelfde basisbeginselen, vooral over migratie.
Nicolas Maeterlinck
Volgens voorzitter Van Grieken moet de Vlaming trotser zijn op zijn identiteit.

Vlaams Belang heeft veel stemmen verloren en wil daarom ideologisch vernieuwen. Toch klinken veel standpunten nog hetzelfde: zo moeten de grenzen dicht voor migratie, en wie al hier is, moet zich aanpassen.

"Wie in ons land wil komen of blijven wonen, moet zich aanpassen en niet omgekeerd", zei voorzitter Tom Van Grieken. "Ook welwillende, dus aanpassingsbereide allochtonen hebben hier baat bij, de anderen zullen worden aangemoedigd om hun conclusies te trekken."

De Vlamingen moeten volgens Vlaams Belang ook trotser zijn op hun identiteit, en Vlaams Belang trok opnieuw van leer tegen de "islamisering van Vlaanderen".

"'Het offerfeest zou een officiële feestdag moeten worden volgens sommigen. Varkentjes in kinderboeken, dat is heel beledigend, maar gescheiden zwemmen, verplicht halalvlees in onze scholen en imamopleidingen met onze centen betaald, dat moet allemaal kunnen", zei Van Grieken. "Pleegt men aanslagen, dan komt dat door ons racisme, en onze onverdraagzaamheid. Ik vind dat toch allemaal te gek voor woorden en vooral geheel onaanvaardbaar." 

Vlaams Belang mikt ook op de teleurgestelde N-VA-kiezer, en werpt zich op als de partij die een onafhankelijke Vlaamse staat nastreeft. En in dat Vlaanderen moet de Vlaamse identiteit gerespecteerd worden, zo klonk het.

Nicolas Maeterlinck

Dedecker

Ook Jean-Marie Dedecker van LDD nam het woord op het congres van Vlaams Belang (kleine foto's), maar hij wil niet tot de partij toetreden. Dedecker zei dat hij overal gaat spreken waar men hem vraagt, zelfs bij IS in Damascus.

"Men heeft mij gevraagd om hier een toespraak te houden over identiteit, over racisme, over vrije meningsuiting. En ik heb toegezegd want ik ga overal spreken. Dus het is voor mij een enkel probleem of het uiterst links is of uiterst rechts is. En als IS mij uitnodigt in Damascus, dan ga ik ook", zei Dedecker over zijn toespraak. Die had als titel: "Stop de politieke correctheid".

Nicolas Maeterlinck