Vlamingen informeren zich massaal over wegschenken vastgoed

Notarissen krijgen veel vragen over de nieuwe regeling voor het schenken van vastgoed. Dat schrijft De Tijd. Die nieuwe regeling is wellicht volgende maand al van kracht. Wie zijn of haar huis dan wegschenkt, kan van lagere belastingtarieven genieten. Het verschil kan tienduizenden euro's bedragen.

De lagere tarieven voor de schenkbelasting gelden -als het Vlaams Parlement het ontwerpdecreet deze maand goedkeurt- vanaf 1 juli. Toch mist de geplande belastingverlaging nu al haar effect niet. "Notarissen merken dat er heel wat mensen informatie willen inwinnen", aldus Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Met het wegschenken van vastgoed gaan namelijk twee grote voordelen gepaard. "Een: je krijgt een fiscale korting. Zo zal het goedkoper zijn om schenkbelasting te betalen in plaats van erfbelasting", aldus Van Opstal. "Twee: als je een schenking doet, dan heb je de zaak ook geregeld. Later, in het kader van de erfenis, kan er geen ruzie meer ontstaan want je hebt het al geregeld en de belastingen erop zijn al betaald."