Zeker 11 doden en 17 vermisten na aardbeving op Borneo

Op het Aziatische eiland Borneo zijn zeker 11 mensen om het leven gekomen bij de aardbeving van gisteren. Ze stierven op de Kinabalu, de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië. 17 mensen zijn ook nog steeds vermist, zo heeft Masidi Manjun, de minister van Toerisme van de Maleisische staat Sabah, bekendgemaakt.
Een medisch team verzorgt een gewonde bergbeklimmer

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS vond de aardbeving gisteren rond 07.15 uur lokale tijd plaats op een diepte van 10 kilometer en bevond het epicentrum zich op 54 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische staat Sabah. De beving had een kracht van 5,9.

Vooral de Kinabalu (zie kleine foto), de 4.095 meter hoge berg nabij de gelijknamige stad, werd getroffen. Door de schok waren er aardverschuivingen en braken enorme rotsblokken af.

Tijdens de aardbeving bevonden zich tientallen klimmers, onder wie veel buitenlanders, en lokale gidsen op de Kinabalu. De meesten onder hen konden de berg opnieuw afdalen en zijn in veiligheid gebracht. Voor 11 mensen was de aardbeving fataal, onder hen een 30-jarige lokale gids en een 12-jarig meisje uit Singapore. Anderen raakten gewond; ze liepen daarbij vooral beenbreuken op, één iemand ligt in coma.

Tientallen reddingswerkers kammen de berg nu nog af met 4 helikopters. Ze zijn op zoek naar 17 vermisten: mensen uit Singapore, China, de Filipijnen, Japan en Maleisië.

"Belg die vastzat op berg, is veilig en wel"

Een Belg die gisteren na de aardbeving vastzat op de berg Kinabalu, is veilig en wel. Dat laat woordvoerder Michael Mareel van Buitenlandse Zaken weten aan Belga.

"Gisteravond kregen we het goede nieuws dat hij geëvacueerd was en niet gewond raakte. Over eventuele andere Belgen in het gebied hebben we geen informatie."