"Aantal vliegtuigpassagiers verdubbelt de komende 20 jaar"

Het aantal vliegtuigpassagiers zal de komende 20 jaar meer dan verdubbelen. Dat voorspelt de International Air Transport Association (IATA), de sectorvereniging die zo’n 258 luchtvaartmaatschappijen uit 117 landen uit alle hoeken van de wereld groepeert.

Momenteel zijn er jaarlijks zo’n 3,5 miljard vliegtuigpassagiers maar dat aantal ligt vermoedelijk nog aanzienlijk hoger omdat grote lagekostenmaatschappijen als easyJet en Ryanair geen lid zijn van IATA en hun passagierscijfers niet meegeteld worden in de IATA-prognose.

Tijdens haar jaarlijkse algemene vergadering, die vandaag in Miami van start is gegaan, zegt de sector dat het jaarlijkse aantal vliegtuigpassagiers in 2034 zal oplopen tot 7,3 miljard, meer dan het dubbele van dit jaar. IATA maakt zich wel zorgen of de huidige luchthavens de verwachte groei wel aankunnen.

De sectorvereniging stond ook even stil bij de verschillende zwarte bladzijden in de luchtvaart met onder meer het verdwijnen van vlucht MH370 boven Zuidoost-Azië en het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne.