"Als we nu ingaan op vraag van Grieken, dan is het hek van de dam"

Griekenland moet de spelregels die aan het lidmaatschap van de Europese Unie verbonden zijn, respecteren. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) duidelijk gesteld in "De zevende dag". "Als we nu op de eisen van Griekenland ingaan, zullen ook andere landen zich niet meer geroepen voelen om afspraken te respecteren", aldus Van Overtveldt.

De Griekse premier Tsipras haalde vorige week zwaar uit naar de kredietverleners. De maatregelen die de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds voorstellen, noemde hij namelijk "onrealistisch". Hij raadde de kredietverleners dan ook aan om die "onredelijke" voorstellen maar beter in te trekken. Het enige "realistische en constructieve" voorstel op tafel zou dat van Griekenland zelf zijn.

"Voor ons is het erg duidelijk"

"De onderhandelingen lopen zeer moeilijk, dat is het minste wat je kan zeggen", reageerde Van Overtveldt vanmorgen in "De zevende dag". "Wat betreft de eurogroep van ministers van Financiën is het nochtans erg duidelijk: Griekenland moet binnen het afgesproken programma blijven. Het kan niet zijn dat we nu plots een heel andere weg inslaan."

Ingaan op de wensen van Griekenland, zou volgens de minister desastreuze gevolgen kunnen hebben. "De monetaire unie is gebaseerd op afspraken en discipline. Als we nu ingaan op wat Griekenland vraagt, zullen andere landen zich niet meer geroepen voelen om afspraken na te leven. Dan zetten we op termijn de toekomst van de hele monetaire unie op het spel."

Hoe moet het nu verder?

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Als de Griekse premier bij zijn uitspraken van vorige week blijft, dan lijkt een Grieks bankroet onvermijdelijk. "Tsipras heeft echter al meerdere uitspraken gedaan waar hij achteraf op terugkomt", sust Van Overtveldt. "Maar het zullen dus wel de Grieken zijn die beslissen hoe het verder moet. Wij blijven bereid om te onderhandelen, maar dan wel binnen het kader van het programma zoals we eerder waren overeengekomen."

Meest gelezen