"Slipjes gooi je uit liefde, niet uit een plastieken zak"

"Er is slechts één verklaring mogelijk: zijn fans vinden hem onmetelijk sexy." Een uitleg waarom Tom Jones, die vandaag 75 wordt, de zanger is die onherroepelijk verbonden wordt met het werpen van slipjes in zijn richting als hij op het podium staat, hoeft niet moeilijk te zijn. Zelf heeft hij die traditie mee in de hand gewerkt, al werd hij met het ouder worden wel wat kritischer en begon hij het zelfs af te raden. Maar de "sex bomb" zal wellicht nooit nog helemaal losraken van rondvliegend ondergoed.

Jones scoorde wereldhits met onder meer "What’s new pussycat?", "Green green grass of home", "Delilah", "Kiss" en "Sex bomb". Hits die hem de nodige stapels ondergoed opleverden.

Volgens de Amerikaanse manager Jay Bernstein wierp het vrouwelijke publiek aanvankelijk niet vrijwillig haar slipjes richting Jones. Dat werd alvast opgetekend in diens biografie uit september 2012: “Ik had het voordien spontaan zien gebeuren tijdens een optreden in New York. Zo ontstond bij mij tijdens zijn tanende Las Vegas-optredens in 1968 het idee om vrouwen te betalen. Daarvoor zocht ik dan vrouwen met lef en die een goede grap wel konden waarderen.”

Het idee werkte, en Jones zag er snel het voordeel van in. "Om het publiek op te zwepen, werd ik mijn eigen ergste vijand. Ik pakte die slipjes dan op en veegde er het zweet van mijn wenkbrauwen mee af", aldus Jones in The Times Magazine in 2010. Ook al werd het slipjes gooien een traditie tijdens zijn optredens, toch had hij het er soms ook moeilijk mee, want "nergens werd er nog melding gemaakt van mijn stemkwaliteiten. Het werd zelfs een strijd om daar de aandacht op te doen vestigen."

Hoe meer slipjes er aangevlogen kwamen, hoe kritischer Jones werd. "Ik ben beledigd als vrouwen hun slipjes naar mij gooien. Ik bedoel dan, slipjes die ze niet gedragen hebben. Ik ben het beu dat ze die meebrengen in een plastieken zak. In de jaren zestig was dit idee nog waarachtig, maar nu is dat helemaal geen gevolg meer van een enthousiast gevoel. Het moet vanuit het hart komen, en niet vanuit een plastieken zak", aldus Jones in oktober 2002 op de Australische nieuwswebsite Sydney Morning Herald.

Toch bleven de fans hun ondergoed, al dan niet gedragen, naar het podium gooien. Zo merkte muziekrecensent Jed Lipinski van "The village voice" tijdens een optreden van Jones in New York in februari 2009 op: "De eerste slipjes vonden al snel hun weg naar het podium. Terwijl Jones zijn hits zong, bleef het slipjes regenen. Zeker 10 procent van de vrouwen die daar waren, gooiden ondergoed. Soms slaagden ze erin hem in het gezicht te raken. Jones probeerde sommige slipjes ook op te vangen. Na 40 jaar training moet hij dat intussen toch wel goed onder de knie hebben."

Jones bleek zich met het ouder worden alleszins meer en meer te ergeren aan de traditie die hij zolang toegejuicht had. "Het voelt niet goed. Ik leg mijn ziel bloot in de liedjes die ik zing. En wat gebeurt er? Het publiek begint te lachen", liet hij in juli 2010 aan The Times Magazine weten. Tijdens een optreden in juli 2012 in Schotland liet Jones volgens Daily Record zelfs een clausule in zijn contract met de organisatoren opnemen dat "het gooien van ondergoed ontmoedigd moest worden".

Maar dergelijke uitspraken houden intussen zijn fans niet tegen. Tijdens een optreden in Belfast in juli 2014 werd hij "bedolven onder de slipjes", aldus The Telegraph. "We blijven die gooien omdat hij nog altijd een seksbom is, zelfs ouder dan 70", aldus een fan.

Hier beneden kunt u Tom Jones, die vandaag dus 75 wordt, zien met een van zijn grootste hits, "What’s new pussycat?":

lees ook