"Werkbaar werk in ruil voor lagere loonkosten"

Werkgevers moeten het werk voor hun oudere werknemers draagbaar maken. In ruil voor inspanningen daarvoor zullen hun loonkosten verlagen. Dat lieten de regeringspartijen verstaan in "De zevende dag".
Egbert Lachaert, volksvertegenwoordiger voor Open VLD, in "De zevende dag"

Deze week werd het helemaal officieel gemaakt door de federale regering: we zullen in de toekomst langer moeten werken. Vanaf 2030 wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67, nu is dat 65.

Om die hogere pensioenleeftijd in de praktijk realistisch te maken, zullen oudere werknemers hun werk moeten blijven kunnen doen. Opvallend: ook de meer rechtse partijen van de coalitie willen daarvoor voorwaarden opleggen aan de werkgevers.

"De overheid geeft heel wat kortingen om ouderen aan de slag te houden, RSZ-kortingen. In feite moeten we daar toch voorwaarden aan durven verbinden", zegt Egbert Lachaert (Open VLD). "We moeten werkgevers kunnen verplichten of toch zeker engageren om op ouderen in te zetten en om hen om te scholen naar jobs die je wél kunt volhouden in je zestiger jaren."

RSZ-kortingen gekoppeld aan voorwaarden om het voor oudere werknemers houdbaar te houden. Een logische redenering, vindt ook de N-VA. "Ook de sociale zekerheid is grote winnaar van werkbaar werk. Het stuk dat je daar minder uitgeeft of bespaart, zal moeten gaan naar het financieren van werkbaar werk en dus ook naar het stimuleren van werkgevers", legt Jan Spooren uit (zie kleine foto).

"Meer verdien op je 35e, geen opslag boven de 50"

Ook het loonmodel moet anders, klinkt het. Meer als je 35 bent en een huis en kinderen moet bekostigen maar dan geen opslag meer boven de 50. Daarvoor pleiten zowel oppositiepartij SP.A als regeringspartij N-VA. De loonlastenverschuiving moet daarvoor gebruikt worden.

"Men is aan het praten over de taxshift en het verlagen van de arbeidskost. Ik zou met de werkgevers onderhandelen: wat leggen jullie op tafel in ruil?", aldus Monica De Coninck (SP.A).

Aan de verworven rechten mag wel niet gekomen worden, vindt N-VA'er. Jan Spooren. "Het mag niet zijn dat iemand over zijn loopbaan minder gaat verdienen. We moeten tijdelijk iets meer investeren om nadien tot een goed loonmodel te komen."